Verotarkastus

Verotarkastaja soittaa ja ilmoittaa että yritykselle on määrätty verotarkastus. Onnittelen itseäni arvan osumisesta ja soitan välittömästi yrityksen omistajalle sekä yhteyshenkilöille.  Verotarkastus herättää edelleen monissä yrityksen omistajissa ja henkilöstössä ristiriitaisia tunteita, vaikka yrityksessä olisi asiat kunnossa.

Olen huomannut, että on tärkeää rauhoittaa yrittäjää, keskustella mitä verotarkastus tarkoittaa ja kuinka se etenee.  Verotarkastus koetaan ”mörkönä”. Ilokseni olen myös huomannut, että nykypäivän verotarkastukset ovat vuorovaikutteisempia kuin ennen ja ymmärrys verotarkastajan puolelta yrityksen liiketoimintaan on kasvanut. Verotarkastajat ovat nykyisin hyvin ammattitaitoisia ja opastavia, sekä arvostavat myös asiakkaan halua toimia yhteistyössä, toimittaen tietoja ja lisäselvityksiä.

Yrityksessä, jonka taloushallinto on aidosti ja ajantasaisesti tehty sekä asianmukaisesti dokumentoitu, verotarkastus on helppo prosessi. Ensin verotarkastajalle toimitetaan sähköiseen taloushallintoon omat käyttäjätunnukset, pidetään aloituspalaveri verotarkastajien kanssa ja toimitetaan tarkastuksen edetessä pyydetyt lisätiedot. Verotarkastuksen jälkeen pidetään loppupalaveri verotarkastajien kanssa ja saadaan verotarkastuskertomus. Ajallisesti tarkastus kestää kokonaisuudessaan kahdesta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.  Oikein laaditun kirjanpidon, verotuksen ja palkanlaskennan tarkastus kestää tietenkin lyhimmän ajan.

Ikävää on, että verotarkastuksesta aiheutuu aina yritykselle kustannuksia (kirjanpitäjän avustava ajankäyttö) ja se vie aikaa myös yrityksen edustajilta sekä taloushallinnon laatijoilta. Toisaalta olen kuullut verotarkastukseen joutuneen yrityksen omistajan sanovan ”kiva että tulee viranomaisen vahvistus, että asiat on tehty oikein”. Näkökulma sekin.

Vaikka yrityksen asiat olisivat kunnossa, usein verotarkastuksessa tulee esille yritykseen liittyviä verotuksellisia tilanteita, joista verotarkastuskertomuksessa annetaan ohjaus. Verottaja siis opastaa. Minusta kehitys opastavampaan verotarkastukseen on hieno kehitys, niistä pelottavista hieman yrmyisistä monenkymmenen vuoden takaisista kokemuksista.

 

Aiheesta lisää palveluissamme sekä verohallinnon verkkosivuilla

 

Jaa tilitys