Pelasta kirjanpito

Taloushallintoon liittyvät tulipalot ja kaaokset kehittyvät yleensä hitaasti mutta varmasti kohti roihuavaa infernoa. Toki nopeita salamapalojakin on nähty.

Tilikauden pituus on yleensä kaksitoista kuukautta, ja se on pitkä aika mennä pieleen. Se, miksi virheet ja niiden kumulatiivisesti kertyvät kerrannaisvaikutukset ovat merkittäviä, johtuu pitkistä ajallisista ilmoitusajoista. Esimerkiksi yrityksen tuloverotus tapahtuu kerran vuodessa. Jos veroilmoitus on laadittu väärin, voivat siihen liittyvät viivästyskorot ja sanktiot olla merkittäviä summia, koska aikaa kuluu vielä lisää, ennen kuin verotus on päättynyt. Puhutaan minimissään 18 kuukauden ajanjaksosta.

Syyt tilanteeseen

Syitä kaaottisuuteen on monia. Syynä saattaa olla ammattitaidottomuus, tietämättömyys, osaamattomuus taloushallinto-ohjelmien käytössä, yllättävät henkilöstömuutokset ja valitettavasti tietoiset väärinkäytökset. Vaikutukset lähestyvästä tulipalosta alkavat näkyä ylimääräisenä ajankäyttönä taloushallintoon liittyen. Rahaa saattaa kulua viivästysseuraamuksiin. Luottamus horjuu siksi, että perusasiat eivät ole hoidossa, ja tulee tarve tarkistaa asioita, joiden kuuluisi olla oletuksena aina kunnossa. Hälytysmerkkejä on ilmassa.

Hälytysmerkit

Hälytyskellot alkavat soida, kun raportit eivät ole luotettavia, kirjanpidon laatija ei ymmärrä yrityksen liiketoimintaa, verottajalta tulee selvityspyyntöjä ja myöhästymisseuraamuksia jatkuvasti, verottaja lähettää arvioverotuspäätöksiä, vakuutusyhtiöt lähestyvät selvityspyynnöillä, tilintarkastaja huomauttaa asioista jatkuvasti ja pyytää korjaamaan tilinpäätöstä useaan otteeseen, kirjanpito ei ole läpinäkyvää eikä dokumentoitu riittävästi, taloushallintoa hoitavaa henkilöä ei saa kiinni tai henkilö ei ole koskaan yhteydessä.

Väärin tai laittomasti laadittu kirjanpito

Jos peruskirjanpito on väärin tai laittomasti laadittu, on sillä kylmäävä vaikutus kaikkeen. Kirjanpito ei perustu mihinkään, raportit ovat pielessä. Yrityksen tulos tekee kuukausitasolla sydänkäyrää, viimeistään tilinpäätöskuukauden kohdalla.

Jos kirjanpitoon perustuva raportointi ei ole luotettava, päätökset tehdään virheellisen tiedon varassa vakavilla seuraamuksilla tai päätöksiä ei voida tehdä talouslukuihin perustuen ollenkaan.

Vaikutukset

  • Verotus
  • Viranomaisilmoitukset
  • Palkat
  • Vakuutukset
  • Raportointi
  • Rahoitus
  • Tilinpäätös
  • Tilintarkastus
  • Kassavirta
  • Yksinkertaisesti kaikkeen

Autamme

Tilanne haltuun -päätös

Käymme kirjanpidon, tilinpäätökset ja verotuksen läpi

Taloushallinnon prosessit kuntoon

Korjaukset ja oikaisut viranomaisille

Järjestelmät kuntoon

Kirjanpito ajan tasalle ja oikein eteenpäin

Kurkkaa muita elinkaaripalvelujamme

Yrityksen perustaminen ja startupit

Yrityksen perustamiseen liittyy valtavasti asioita…

Yrityksen perustaminen ja startupit

Kasvussa

Kasvu yrityksessä voi olla nopeaa tai maltillista…

Kasvussa