Toiminnan muutokset

Yritystä, jonka elinkaareilla ei ole tapahtunut liiketoiminnan muutoksia tuskin löytyy. Korjaus – löytyy, se on hylly-yhtiö, jossa ei ole toimintaa, ei omaisuutta, ei mitään. Liiketoiminnan muutoksia on valtavasti, usein monia samanaikaisesti päällekkäin. Alla muutamia useimmiten vastaan tulevia.

Erilaiset liiketoimintakaupat – ostetaan tai myydään

Liiketoiminnan laajentamisen yhteydessä tai sen supistuessa yritysjärjestelyt astuvat kuvioihin. Nykypäivänä on luonnollista, että ostetaan lisää yrityksiä tukemaan omaa liiketoimintaa tai ostetaan halutusta yrityksestä liiketoiminta-alue liiketoimintakaupalla. Tarve ja tarjonta luovat markkinat. Liiketoiminnan tai yrityksen arvo ostajalle asettuu arvonmäärityksen keskiöön. Taustalla tulee muistaa verotukselliset asiat. Yritysjärjestelyissä ulkopuolisen tilintarkastajan tekemä due diligence on aina suositeltava. Asiakirjojen myötä vastuut ja oikeudet ovat sanomattakin tärkeitä.

Lue lisää arvon määrityksestä kirjanpitäjän tilityksestä Yritysjärjestelyt

Uudet liiketoimialat – luonnollisesti muodostuneet

Kuin varkain yritykseen voi ilmestyä uusia liiketoiminta-alueita. Näin tapahtuu joko osana luonnollista kehitystä tai vanhentuneen liiketoiminta-idean uudistuttua tai jatkokehittyneenä. On yrityksiä, joissa liiketoiminta yrityksen sisällä voi muuttua aivan joksikin muuksi, kun mikä perustamisvaiheessa yrityksessä oli. Koska yritysten elinkaaret ovat lyhentyneet, muutokset liike-ideoissa ovat nopeutuneet.

Liiketoiminnan uudet aluevaltaukset – perustaako niille omat yrityksensä ja kuinka siirtää järkevästi toimintaa niille. Voiko olla, että jotain vanhaa haluttaisiin myydä omasta liiketoiminnasta pois. Onko vaihtoehtona se, että muodostaa yrityksen sisällä sisäistä laskentaa eri yksiköiksi ja parantaa yritysjohdon ymmärrystä niiden kannattavuuksista. Talousalan ammattilainen voisi auttaa. Uusilla liiketoimialueilla voi tulla huomioitavaksi myös verotukseen liittyviä asioita.

Liiketoiminta-alan lopettaminen

Itselle vanhentunut toiminto voi olla arvokas muille tai voi olla, että omistukseen eksynyt kiinteistö halutaan myydä muun liiketoiminnan rahoitukseksi. Yrityksen elinkaarella kehitys voi olla nykyisin nopeaa, kuten myös päätökset. Liiketoiminta-osan edelleen myynti tai alasajo voivat olla nopeiden ratkaisujen johdosta parasta mitä yritykselle on tapahtunut.

Yrityksen kansainvälistymisen tuomat haasteet

Nykyteknologia mahdollistaa yrityksen kansainvälisyyden, vaikka yrityksen toimipaikka sijaitsisi omistajan kotona. Toiminta kansainvälisesti luo omat haasteensa yrityksen taloushallintoon, arvonlisäverotukseen ja tuloverotukseen. EU-alue ja EU:n ulkopuoliset alueet tekevät rajausta arvonlisäveron näkökulmasta.

Toiminta voi muuttua maan rajat ylittäväksi toiminnaksi globaalissa maailmassa vähän vahingossa. Tavara- ja palveluliiketoiminnan käsittely, missä toimipisteet sijaitsevat, arvonlisäverokäsittelykysymykset jne.

Kansainvälistyminen voi olla osa yrityksen liiketoiminnan kehittämistä, jolloin toimintaan on haettu tukea tai avustusta eri viranomaistahoilta. Kuinka järjestää riittävä seuranta niihin liittyvistä kustannuksista pakollisia raportointeja varten, jotta rahoitusten ehdot säilyvät.

Toimialakohtaiset vaatimukset, verottaja & työntekijöiden työsopimukset

Liiketoiminnan muuttuessa talousammattilaisen apua voidaan tarvita myös henkilöstöön liittyvien työsopimusten tulkinnassa. Toimialakohtaisten viranomais- tai verottajan tietojen muuttuessa.

Vakuutukset ja niiden kattavuus on tärkeää yritykselle muutostilanteissa, jotta ne pysyvät ajan tasalla turvaamassa yrityksen toimintaa.