Startupit, kirjanpitäjä tykkää

Jokainen startup on ainutlaatuinen, innostava, tyhjä kanvaasi taloushallinnon näkökulmasta, tykkään.

Mikä sen mahtavampaa kuin päästä mukaan heti alkumetreillä uuteen liikeideaan ja innostuneen, juuri yrityksen perustavan ihmisen kanssa samaan huoneeseen. Energia ja innostus tarttuvat. Pohditaan yhdessä miten taloushallinto järjestetään, mitä ohjelmistoja otetaan käyttöön, mietitään raportointitarpeita rahoittajille, miten luoda hyvät prosessit jotka kestävät nopeankin kasvun, tehdään päätöksiä ja jaetaan vastuu-alueita.

Startup-yrityksen omistajan mielessä päällimmäisenä on luonnollisesti liikeidea sekä se, miten liiketoimintaa lähdetään kasvattamaan. En oletakaan, että omistaja tai omistajat olisivat syvällisesti taloushallintoon tai rahoitukseen vihkiytyneitä henkilöitä. Näissä kohdissa tulee hyvä olo, kun pääsee auttamaan aidosti.

Muutamia poimintoja kysymyksistä, jotka ovat toistuneet viimeaikaisissa tapaamisissa.

Kyllä, osakeyhtiön voi perustaa ilman euromääräistä osakepääomaa, mutta yritystoiminnan aloittamiseen liittyvät kustannukset, kaupparekisterimaksu, pankkitilin ja taloushallinto-ohjelman avaus aiheuttavat kustannuksia heti yritystä perustettaessa. Näin ollen perustamiseen tarvittava pääoma ei ole nolla euroa, vaikka lainsäädäntö tämän teoriassa mahdollistaa.

Vaikka yrityksessä ei olisi alkuun mukana ulkopuolisia rahoittajia ja kaikki rahoitus tulisi alussa perustajilta, rahoituksen muodot on hyvä käydä asiantuntijan kanssa etukäteen läpi. Esimerkiksi SVOP-sijoituksessa, pääomalainassa ja lainassa on omat erityispiirteensä ja paras ratkaisu vaihtelee tilanteen mukaan. Jos yrityksessä on useampi osakas, eri rahoitusmuotojen erot korostuvat.

Arkipäiväisemmät asiat mietityttävät monia. Pohditaan yritystoiminnan vakuutuksia, arvonlisäveron kysymyksiä ja myyntilaskutuksen käytännön järjestelyitä, mitä tietoja verottajalle tulee toimittaa, miten kirjanpito järjestetään, koska saa maksaa palkkaa ja mitä se vaatii.

Nykyisin yrityksen perustaminen ja taloushallinto saadaan nopeasti toimimaan teknisesti. Koen, että ammattitaitoni tulee startup-yritysten kanssa täyteen käyttöön, kun uudet innostavat liikeideat lähtevät lentoon turvalliselta taloushallinnon rakettialustalta.

Kirjanpitäjä tykkää Startupeista.

Lue lisää aiheeseen liittyvistä palveluista Nuku hyvin ja Yrityksen perustaminen

Jaa tilitys